Categories
Politica

Despre neadmiterea Romaniei in spatiul Schengen

Nu voi scrie prea mult pe subiect. Voi atrage atentia asupra unei singure probleme.

S-a vorbit in ultima perioada despre o posibila decuplare a Romaniei de Bulgaria in procesul de aderare la Schengen. Dupa parerea mea, asta ar fi o mare greseala si voi explica de ce.

In primul rand, aceasta idee a decuplarii care a aparut la noi se bazeaza pe un optimism din acesta exagerat, specific mediilor de la noi din tara, cum ca Romania “mai are un pic si intra in Schengen” in timp ce Bulgaria “mai are foarte multe de facut”, deoarece Romaniei i-a fost ridicat mecanismul MCV in timp ce Bulgariei nu i-a fost ridicat acest mecanism de monitorizare a coruptiei.

Nimic mai eronat. Eu va garantez ca ideea cum ca Romania este mult mai avansata decat Bulgaria in drumul spre Schengen este doar o impresie a politicienilor de la noi, impresie care s-a transmis si presei din Romania. In realitate, va spun ca problemele Romaniei cu migratia spre Austria, probleme ridicate de cancelarul Neymar din Austria, ar putea sa fie mult mai greu de rezolvat decat problemele de coruptie ale Bulgariei.

Mai mult, este perfect posibil ca dupa o decuplare a Romaniei de Bulgaria, sa se intample exact “evenimentul inimaginabil” : si anume Bulgaria sa intre in Schengen inaintea Romaniei. Stiu, pentru mintea politicienilor dar si a jurnalistilor si comentatorilor de la Bucuresti, asa ceva este cu desavarsire imposibil ! Dar asta se intampla pentru ca politicienii, jurnalistii si comentatorii de la Bucuresti nu prea au imaginatie. In realitate, acest scenariu este perfect posibil. Ba mai mult – e posibil chiar ca, dupa decuplare, sa vedem cum Bulgaria intra repede in Schengen, poate chiar in anul 2023, in timp ce Romania mai trebuie sa astepte inca vreo 10 ani ! Cel putin !

Iar eu va spun ca imaginea Bulgariei in Uniunea Europeana este MAI BUNA decat imaginea Romaniei. Stiu, dumneavoastra aveti o alta parere. Dar sunteti gata sa riscati viitorul Romaniei in spatiul Schengen pentru aceasta opinie a dumneavoastra, care nu reflecta altceva decat o parere exagerat de buna despre sine a romanilor ?

Parerea mea este ca in acest moment nu trebuie sa riscam nimic. Tocmai de aceea, Romania trebuie sa ramana cuplata cu Bulgaria si chiar sa astepte pana cand Bulgaria isi rezolva problemele cu coruptia si este ridicat mecanismul MCV pentru Bulgaria. Este singura solutie care nu implica riscul ca Romania sa ramana pentru totdeauna in afara spatiului Schengen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *