Categories
Economie

Din nou despre inflatie

As vrea sa privesc inflatia dintr-o alta perspectiva : din perspectiva efectelor. In speranta ca o voi intelege mai bine. Care este principalul efect al inflatiei asupra persoanelor ? Pai efectul este ca nu mai ajung banii pentru aceleasi cumparaturi pe care le faceam inainte de inflatie. In consecinta, persoanele trebuie sa cumpere cantitati mai mici de produse. Practic inflatia ne determina sa facem economie, sa fim mai moderati. Si atunci, nu este posibil ca de fapt inflatia este “pedeapsa” pe care o primim pentru RISIPA pe care am facut-o in trecut ?

Ba da. Sunt mai multe argumente in acest sens. De exemplu, chiar si acum in Romania se arunca la gunoi nu stiu cate tone de alimente in fiecare an. Un semn clar de risipa. La fel si in Uniunea Europeana se arunca alimente la gunoi. Cinematografele ruleaza cu sali aproape goale. Autobuzele si tramvaiele din transportul public sunt de multe ori goale in timp ce pe strazi avem ambuteiaje din cauza masinilor personale prea multe in Bucuresti. Exista semne clare ale unei risipe, chiar si intr-o tara saraca cum e Romania.

Am spus intr-un articol anterior ca motivul principal al inflatiei de azi este monopolul gazelor in Europa pe care il detine Rusia. Este adevarat. Dar cum a ajuns Europa in aceasta situatie ? Nu cred ca inainte de caderea zidului Berlinului, tarile din vestul Europei importau gaz din Uniunea Sovietica. Sau o faceau ? Ar fi interesant de aflat. Dar nu cred. Mai degraba cred ca dupa caderea comunismului, Rusia a devenit “buna” (inainte era “rea”) si atunci toate tarile europene s-au grabit sa importe gaz si petrol din Rusia pentru ca pretul era mic. Dar nu este si asta o forma de risipa ? Cum a supravietuit vestul Europei fara gaz rusesc inainte de caderea comunismlui (anul 1989) ? Pai a supravietuit foarte bine. Dar dupa anul 1990 , Occidentul a inceput sa risipeasca resurse, importand cantitati masive de gaz din Rusia. Chiar si Romania cred ca a importat mai mult gaz din Rusia dupa anul 1989 decat inainte de 1989 (desi teoretic Romania ar fi putut sa ia gaz de la rusi inainte de 1989 deoarece eram in blocul estic). Toate aceste lucruri indica o risipa si o exuberanta a consumului. Iar acum , cand Rusia a inchis robinetul, platim pentru risipa din anii anteriori. Platim prin inflatie.

Prin urmare, e posibil ca de fapt inflatia nu este neaparat un fenomen negativ, ci poate sa aiba si o conotatie pozitiva si anume : inflatia este fenomenul care ne salveaza de fapt de la RISIPA. S-ar putea ca RISIPA sa fie un dusman al nostru mult mai insidios, mai greu de invins, pentru ca actioneaza fara sa ne dam seama. De exemplu, daca nu izbucnea acest razboi, oare se oprea Uniunea Europeana din consumul de gaze si petrol ? Probabil ca nu. Iar asta ar fi condus in cateva zeci de ani la epuizarea resureselor de gaz si petrol ale planetei. Iar in acel moment am fi asistat brusc la sfarsitul civilizatiei actuale. De aceea voi pune in continuare cateva intrebari si raspunsuri care ar putea sa fie un pic surpinzatoare.

Intrebare : Ce anume genereaza inflatia ?

Raspuns : Inflatia este generata de risipa oamenilor si reprezinta un mecanism natural anti-risipa pe care insasi economia il declanseaza prin legile ei de functionare.

Intrebare : Cat timp va mai dura inflatia actuala daca nu se intervine ?

Raspuns : Daca nu se intervine, inflatia actuala va mai dura pana cand oamenii for reduce risipa suficient de mult astfel incat sa conteze.

Intrebare : Cum trebuie actionat impotriva inflatiei ?

Raspuns : Expresia “a lupta impotriva inflatiei” este in opinia mea sinonima cu expresia “a reduce risipa” . Despre modalitati de reducere a risipei voi scrie un articol peste cateva saptamani.

Intrebare : Este inflatia un fenomen 100% negativ ?

Raspuns : Nu. Inflatia este un semnal de alarma ca risipim resursele. Intrebarea ar fi : cine anume risipeste resursele. Probabil ca oamenii bogati risipesc mai multe resurse decat cei saraci, pentru ca au de unde sa cheltuie. Tocmai de aceea, in vremuri de inflatie, ajutorul de stat trebuie sa mearga mai ales la cei cu venituri mici. Pentru ca se presupune ca ei risipesc mai putin. Tot de aici deducem ca nu orice suma data ca ajutor de stat unor persoane alimenteaza inflatia. Doar banii dati acelor persoane care risipesc resursele sau banii conduce la alimentarea inflatiei. Este greu insa de spus cine sunt persoanele cu venituri mici si cine sunt cele cu venituri mari, din cauza evaziunii fiscale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *