Categories
Economie

Despre cauzele inflatiei

Incerc sa scriu cateva cuvinte despre cum apare inflatia, pentru ca am auzit in ultima perioada opinia conform careia “inflatia este cauzata exclusiv de tiparirea de bani”. Cred ca am argumente sa arat ca exista si alt tip de inflatie, care nu e cauzata de tiparirea de bani. Stiu, pare ciudat la prima vedere, dar cred ca e posibil sa am dreptate.

Sa ne imaginam o tara oarecare izolata, un sistem economic inchis, care nu are relatii de tip import-export cu alte tari. In tara respectiva avem economie de piata cu preturi bazate pe cerere si oferta. Sa ne imaginam acum ca un producator agricol X detine 20 la suta din suprafata de teren a tarii respective. Pe acel teren el produce grau, iar din grau face paine pe care o vinde cu 1 leu bucata. Exista si alti producatori de grau, care detin restul de 80 la suta din suprafata arabila a tarii respective. Datorita concurentei intre acesti producatori de grau, pretul painii se mentine stabil la 1 leu bucata. Acestea sunt premisele.

Sa ne imaginam acum ca producatorul de grau X, care detine 20 la suta din suprafata, incepe sa cumpere pamant de la ceilalti producatori. Sigur, se pune intrebarea de ce ar vinde pamantul ceilalti producatori de grau, dar lasam deoparte pentru moment aceste intrebari. Presupunem ca producatorul X reuseste cumva sa cumpere TOT pamantul arabil de la ceilalti producatori , adica va detine 100 la suta din suprafata. Ce se intampla in acest moment ?

Ei bine, daca producatorul X detine 100 la suta din suprafata arabila, atunci nimeni, in afara de el, nu va mai putea cultiva grau in tara respectiva, pentru ca nu are unde. Asta inseamna ca producatorul X va fi unicul producator de paine din tara respectiva. Producatorul X va detine MONOPOLUL pe terenul arabil si prin urmare va detine si monopolul pe productia de grau dar si pe PAINE. Fiind unicul producator de paine din piata, va putea sa stabileasca ORICE pret pentru o paine, pentru ca toata lumea este obligata sa cumpere paine de la el, nemaiexistand un alt producator. Deci producatorul X va pune pretul la paine poate 5 lei, poate 10 lei bucata sau chiar 100 de lei. Nu exista limita superioara.

In momentul cand in tara respectiva pretul unei paini sare de la 1 leu la 100 lei bucata, chestia asta se transmite mai departe in economie. Salariatii vor avea nevoie de salarii mai mari pentru ca painea este un aliment zilnic. Deci companiile din toata economia vor trebui sa creasca salariile si deci sa creasca pretul la produsele lor, pentru a acoperi salariile. Se creeaza astfel un lant al scumpirilor care se propaga in toata economia, desigur nu in aceeeasi proportie pentru toata lumea. Astfel se genereaza INFLATIE.

Ce am vrut sa arat aici ? Ca exista si un alt mecanism de creare a inflatiei si anume inflatia creata de un monopol – adica “inflatia de monopol” – spre deosebire de inflatia cauzata de tiparirea de bani – adica “inflatia de tiparire”. Da, monopolul poate crea inflatie. Este exact situatia in care ne aflam acum cu gazele : Rusia detine 40 la suta din gazele naturale din lume, dar datorita conectarii slabe a Uniunii Europene la alte piete, putem spuna ca Rusia detine monopolul total al gazelor in Europa. Bun, nu este un monopol total, este un monopol partial. Dar si un monopol partial, dar masiv (sa zicem 80-90 la suta din piata) poate crea inflatie. Prin urmare, inflatia de azi din Uniunea Europeana este generata de cresterea pretului la gaze de catre Rusia, care detine monopol “aproape total” al gazelor in Europa. De data aceasta, Johannis a avut dreptate cand a spus ca “actualele cresteri de preturi din Romania si Europa sunt generate de Putin”. Pretul gazelor in Romania a crescut de la 400 euro mmc (mia de metri cubi) la 800 euro mmc iar in UE a crescut de la 400 euro mmc la 1800 euro mmc. Acest lucru nu se putea intampla decat daca Rusia ar fi detinut monopolul (total sau partial) gazelor in Europa. In plus, conform exemplului pe care l-am dat mai sus, este posibil ca in viitor Rusia sa creasca pretul la gaze si mai mult, tocmai datorita pozitiei sale de monopol care ii permite sa faca acest lucru.

E important asadar sa intelegem ca exista si un al doilea mecanism de producere a inflatiei – altul decat tiparirea de bani. Oricum, trebuie spus ca, pentru banii tipariti in perioada anilor 1990-2000 de Banca Nationala a Romaniei, noi am platit deja printr-o inflatie galopanta. De unde stim asta ? Pentru ca la denominarea leului din anul 2005 s-au taiat 4 zerouri de la moneda nationala iar preturile au revenit la fel ca inainte de 1990. Deci am avut DEJA o devalorizare de 10000 de ori a leului. Deci am platit DEJA prin inflatie pentru tiparirea de bani din perioada 1990-2000. Deci inflatia actuala are alte cauze, si nu tiparirea de bani din trecut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *