Mai intai, sa vedem de ce este importanta datoria guvernamentala si ce alte datorii publice sau private avem in Romania.
Pai ar fi asa :
- Datoriile persoanelor fizice
- Datoriile companiilor
- Datoriile primariilor
- Datoria guvernului Romaniei.
Daca o persoana fizica sau o companie nu isi poate plati datoriile, ea va fi executata silit de creditori. La fel in cazul Primariilor. In schimb, daca guvernul nu poate plati datoriile sale, atunci toata Romania ajunge in incapacitate de plata si asta ne afecteaza pe toti.
Cum poate fi platita datoria guvernamentala ?
In principiu, singura modalitate de a plati datoria guvernamentala este prin cresterea taxelor. Stim asta de la criza datoriei Greciei. Atunci, politicienii greci au cautat diverse metode dar in final singura solutie a fost sa creasca taxele.
Acum, despre cresterea taxelor e o discutie mai complicata. Cresterea taxelor inseamna austeritate. Conform teoriei economistului american John Maynard Keynes, austeritatea este mai usor de suportat in perioadele de crestere economica. De aceea, spune el, guvernul trebuie sa creasca taxele in perioadele de crestere economica si sa scada taxele in perioadele de scadere economica (adica recesiune).
In acest moment in Romania avem o crestere economica prognozata de 2.9 la suta. Rotunjim la 2 la suta. Asta inseamna ca taxele trebuie sa creasca – atentie – pe parcursul acestui an, si numai in acest an (fiindca in acest an avem cresterea economica) cu 2 la suta. Care taxe trebuie sa creasca ?
Pai nu trebuie sa creasca toate taxele, decat cele principale. Taxa principala a persoanelor fizice este impozitul pe venit persoane fizice iar taxa principala a companiilor este impozitul pe profit al companiilor.
Deci impozitul pe venit trebuie sa creasca la 12 la suta iar impozitul pe profit trebuie sa creasca la 18 la suta, dar numai pana la sfarsitul acestui an. Iar de la 1 ianuarie 2023 cele 2 impozite trebuie sa revina la normal.
Ce se intampla daca nu cresc taxele conform sugestiei de mai sus ?
Pai se intampla ca datoria guvernului va creste in continuare si la un moment dat cineva va spune : stop. Trebuie sa crestem taxele ca sa platim datoria. Problema va fi ca in acel moment NU STIM daca vom avea crestere economica, adica crestere de venituri pentru populatie si firme. E posibil sa avem scadere economica (recesiune). Deci va trebui sa crestem taxele, deci sa avem austeritate, intr-un moment cand veniturile noastre scad. Iar asta va fi mult mai greu de suportat de populatie si de firme.
Concluzii :
- Datoria unei tari poate creste tot timpul, atata timp cat exista doritori care sa ne dea bani cu imprumut, dar nu poate fi platita in orice moment, ci numai in anii cu crestere economica
- Nu exista alta modalitate de a plati o datorie guvernamentala dacat prin cresterea taxelor
- Daca suntem destepti, vom creste taxele in anii de crestere economica, si astfel vom avea bani sa ne platim datoria publica guvernamentala. Daca nu suntem destepti, vom rata perioadele de crestere economica si astfel vom fi nevoiti sa crestem taxele, pentru a ne plati datoria publica, in perioade de recesiune, suferind astfel un soc mult mai mare.