Categories
Economie

Continuare la “Despre plata datoriei guvernamentale”

Atunci cand Institutul National de Statistica din Romania calculeaza cresterea PIB-ului, ar fi bine sa calculeze, daca se poate , inca 2 indicatori foarte importanti :
1) cresterea veniturilor Persoanelor
2) cresterea profiturilor Companiilor
De ce ?
pentru ca e posibil sa avem crestere de PIB la Companii, si atunci trebuie sa crestem Impozitul pe profit al Companiilor, si in acelasi timp e posibil sa avem scadere de PIB la Persoane, ceea ce insemna ca trebuie sa scadem impozitul pe venit al Persoanelor.
Deci impozitul pe venit al persoanelor fizice si si impozitul pe profit al companiilor merita o analiza diferentiata in functie de venit respectiv profit.
*********************************
In plus mai exista o problema :
am observat ca Insitutul National de Statistica a publicat in data de 17 mai rezultatele cresterii PIB din primul trimestru. Probabil va publica rezultatele cresterii PIB din trimestrul 2 abia la jumatatea lui august.
Nu merge asa. Rezultatele vin prea lent. Politicienii si economistii nu au suficient timp sa analizeze datele si sa ia masuri la timp daca rezultatele vin asa de rar si asa de lent.
Trebuie gasita o alta modalitate de raportare a inflatii si a cresterii economice.
Trebuie angajati oameni la INS, trebuie crescute salariile – nu stiu. Trebuie facut ceva ca sa avem rezultate mai des si mai repede.
Eu de exemplu as propune asa :

– in fiecare luna, intre data de 1 si data de 15 a fiecarei luni, INS sa calculeze inflatia DIN LUNA PRECEDENTA raportata la aceeasi luna din anul anterior, precum si cresterea PIB din luna precedenta raportata la aceeasi luna din anul anterior.
Adica :
– in luna iunie 2022, INS va calcula intre 1 iunie si 15 iunie inflatia „luna la luna” pentru luna mai si cresterea PIB „luna la luna” pentru luna mai.
– intre 1 august si 15 august, INS va calcula inflatia „luna la luna” pentru luna iulie si cresterea PIB „luna la luna” pentru luna iulie.

– rezultatele se publica pe data de 16 a fiecarei luni
****************
In felul acesta, daca vreau sa aproximez inflatia anuala, calculata astazi, 27 mai, am la dispozitie inflatiile lunare pe primele 4 luni ale anului. Fac media intre ele si am o aproximatie destul de buna.
La fel si cresterea economica.
Se poate calcula media cresterilor de PIB „luna la luna” si asfel obtin o aproximare destul de buna a cresterii PIB pe tot anul.
Dupa parerea mea, se poate renunta la calcularea inflatiei trimestriale si a PIB-ului trimestrial. Daca avem inflatia lunara si cresterea PIB lunara, facem noi media pe fiecare 3 luni ale fiecarui trimestru si obtinem o aproximare destul de buna.
Pentru asta insa, INS trebuie sa munceasca ceva mai mult, cred.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *