Categories
Politica

Plata distrugerilor in Ucraina

Acum 7-8 saptamani l-am ascultat pe dl Josep Borell de la Uniunea Europeana spunand ca se gandeste serios sa ia bani din rezerva externa inghetata a Rusiei pentru a plati distrugerile cauzate Ucrainei in razboi.

O intentie nobila, fara indoiala, numai ca prima reactie a presedintelui Zelensky al Ucrainei a fost aceea ca suma la care s-ar ridica despagubirile respective este de 500 miliarde de euro (sau dolari, nu mai stiu).

Dupa aceea , a venit o evaluare din partea Bancii Nationale a Ucrainei care a estimat distrugerile la 90 miliarde de euro. Parca s-au mai apropiat un pic de realitate.

Din punctul meu de vedere, este greu de crezut ca distrugerile respective ar putea sa depaseasca 20 sau 30 miliarde de euro. Si oricum, pentru orice suma care depaseste 30 miliarde de euro, eu cred ca ar fi extrem de recomandat ca Ucraina sa dea in judecata Rusia intr-un tribunal international, unde poate avea parte de un complet de judecata relativ independent si impartial, care sa faca evaluarea corecta a sumelor pe care Rusia ar trebui sa le plateasca Ucrainei ca despagubiri de razboi.

In cazul in care Ucraina nu va proceda in felul aceasta, si nu va actiona Rusia in judecata, ci va lua direct bani , mai mult de 20-30 miliarde de euro, din rezerva externa a Rusiei (cu ajutorul Uniunii Europene si al SUA desigur) – abia atunci Rusia va avea , cu adevarat, un motiv de razboi impotriva Ucrainei. Abia atunci este posibil sa inceapa adevaratele probleme. Pentru Ucraina si pentru tot restul Europei.

Eu garantez ca , daca Ucraina reuseste sa ia 500 miliarde de euro din rezerva Rusiei, asa cum a sugerat presedintele Zelensky (desi rezerva externa a Rusiei nu depaseste 300 miliarde euro), in acest caz eu cred ca Rusia va sterge efectiv Ucraina de pe harta. Pentru ca, in acel moment , va avea un motiv intemeiat sa o atace.

****************

In alta ordine de idei, eu imi aduc aminte faptul ca , prin 2012 sau asa ceva, a fost o criza a sistemului bancar in Cipru, iar Uniunea Europeana a confiscat, pur si simplu, toate conturile bancare din Cipru cu sume peste 100 milioane de euro, pe motiv ca Cipru este paradis fiscal si merita sa fie pedepsit. Au fost pedepsiti de fapt cei care isi tineau banii in acest paradis fiscal (se spune de printre ai ar fi fost si Coca Cola Romania si Mac Donalds etc. – nu stiu daca e adevarat). In orice caz, l-am vazut atunci pe presedintele Rusiei, care la acel moment era Medvedev (Putin era prim-ministru) iesind public cu o declaratie de genul “vom da in judecata Uniunea Europeana pentru aceasta confiscare abuziva”. Am tras concluzia ca Rusia sau unele persoane din Rusia isi tineau banii in Cipru la momentul respectiv si au fost foarte deranjati de aceasta confiscare (care poate fi privita si ca un furt, pana la urma). Oara nu cumva si acesta e unul din motivele pentru care Rusia a pornit conflictul din Ucraina, care este, printre altele, si un conflict cu Occidentul si cu UE ? Ce vreau sa spun este ca problemele legate de bani (sau de furtul de bani) nu trebuie neglijate. Iar daca Rusia a facut distrugeri in Ucraina (si a facut, clar) trebuie o evaluare cat mai obiectiva a pagubelor, altfel ne trezim cu un nou razboi in momentul cand credeam ca l-am oprit pe acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *